Welke versterker heb ik nodig voor mijn passieve speakers?
Je hebt passieve speakers maar bent nog op zoek naar een bijpassende versterker of omgekeerd, je hebt een versterker en bent op zoek naar bijpassende speakers. Waar moet je rekening mee houden en hoe zorg je dat je het meeste uit deze producten haalt? In deze blog gaan we je er alles over vertellen. Voordat je verder leest is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen actieve en passieve speakers. Weet je dat niet? Geen probleem, je leest er alles over op de volgende pagina : Het verschil tussen actieve en passieve speakers
Nu je bovenstaande blog hebt gelezen weet je of je actieve of passieve speakers hebt. Heb je passieve speakers? Dan heb je nog een versterker nodig en hierbij zijn er twee factoren die het meest belangrijk zijn om rekening mee te houden. Namelijk de impedantie (weerstand) en het vermogen van de speakers.
Weerstand
Om de juiste versterker bij een setje passieve speakers te vinden is o.a. de weerstand van de speakers iets om rekening mee te houden. Weerstand wordt uitgedrukt in ohm en indien iets 0 ohm is (er is dan geen weerstand meer) dan praten we over kortsluiting. Voor de meeste passieve speakers geldt dat ze 8 ohm zijn. Een andere weerstand die je ook nog tegen kunt komen is 4 ohm maar die weerstand vind je voornamelijk bij car hifi speakers of bij disco speakers met 2 woofers. Gelukkig kan je de weerstandswaarde eigenlijk altijd wel bij de specificaties van een speaker vinden dus dat is slechts een kwestie van aflezen.
Maar nu je weet wat de weerstand van je passieve speakers is, wat moet je er dan mee? Simpel, je moet ervoor zorgen dat de versterker waarop je de speakers aan wilt sluiten ook met die weerstand overweg kan. Indien je speakers met een weerstand van 8 ohm hebt dan is er eigenlijk weinig om je druk over te maken. Zo goed als elke versterker kan met 8 ohm speakers overweg. Anders wordt het wanneer je 4 ohm speakers hebt. In dat geval is het van belang dat je een versterker zoekt die ook met 4 ohm overweg kan. Dit vind je vaak terug in de specificaties van de versterker. Naast het vermogen in 8 ohm wordt dan ook het vermogen in 4 ohm genoemd. Zie je geen duidelijke vermogensvermelding van 4 én 8 ohm? Ga er dan maar vanuit dat die versterker niet geschikt is voor 4 ohm. Sluit je er tóch 4 ohm speakers op aan dan kan de versterker defect raken.
Wil je graag meerdere speakers op één uitgang van de versterker aansluiten? Wees dan voorzichtig en lees er meer over verderop in deze blog.
Wattage
Naast de impedantie is ook het wattage van de speakers en versterker belangrijke een factor om rekening mee te houden.
Veel mensen denken dat het aansluiten van een versterker met een minder hoog wattage dan de speakers de meest veilige keus is. Het gevaar is echter dat een versterker die te licht is in verhouding tot de speakers al snel gaat vervormen, dit wordt ook wel ‘clippen’ genoemd.
Het punt waarop een versterker kan gaan clippen ligt een stuk eerder dan de meeste mensen denken. Het clippen is echter wel erg slecht voor je speakers. Als de versterker te licht is voor de luidspreker die je er op aansluit, gaat de versterker boven zijn eigen vermogen werken. Dit zal ertoe leiden dat het geluid dusdanig zal vervormen dat het uiteindelijk ook de speakers zelf kan opblazen.
Een versterker met een te hoog wattage kan eveneens slecht zijn. Wanneer de versterker te krachtig is loop je het risico een speaker op te blazen. Vaak zal dit niet gelijk gebeuren wanneer je de versterker op een laag volume hebt staan maar juist op hogere volumes. Het aansluiten van een versterker met een hoger wattage kan dus wel, wees echter wel bewust van het risico dat je hiermee loopt.
Het beste is dus te zoeken naar een versterker waarvan het wattage overeenkomt met dat van de speaker of juist ietsjes hoger ligt. Let wel op dat alle speakers kapot krijgen zijn ongeacht een te lichte, zware of perfect passende versterker. Wanneer je vervorming van geluid hoort dan dien je direct gas terug te nemen voordat het te laat is.
Aansluiting
Naast de impedantie en het wattage is er nog een factor om rekening mee te houden en dat zijn de aansluitingen op de versterker en de speaker. Er zijn meerdere manieren waarop een speaker aangesloten kan worden op een versterker. Hieronder bespreken we de meest gangbare aansluitingen en bekabeling.
- Luidsprekerkabels met open eind
De meest gebruikelijke kabel voor vele Hi-Fi installaties en kleinere disco sets is toch wel de luidsprekerkabel zonder stekkers / connectoren waarbij de uiteinden gestript moeten worden. Door deze uiteinden te strippen en op de versterker (en speakers) een schroefje los te draaien, het gestripte einde aan te sluiten en de schroef weer vast te draaien sluit je deze kabel gemakkelijk aan.
- Speakon
Speakon is een aansluiting die vooral bij professionele audio apparatuur wordt gebruikt. De Speakon-connector is een kliksysteem, bij het aansluiten van een Speakon kabel moet de connector een kwartslag gedraaid worden zodat deze zichzelf vast klikt.
- 6.3mm jack speakerkabel
De 6.3mm jack speakerkabel is voorzien van een 6.3mm jackplug aan één of beide kanten. De jackplug kan je gewoon insteken en weer uittrekken. Verwar deze kabel niet met een normale jack audiokabel. Deze 6.3mm jack luidsprekerkabel is door zijn extra dikte bestand tegen het sterke signaal van een versterker. Gebruik dan ook nooit normale jack audiokabels om een speaker op een versterker aan te sluiten.
Twee speakers aansluiten op één speakeruitgang?
We gaven al aan dat we nog terug zouden komen op het aansluiten van meerdere speakers op één aansluiting.
Wanneer je meer dan 1 luidspreker op een versterker uitgang aansluit dan zal de impedantie veranderen. Stel, je sluit 2 luidsprekers in serie aan, dan zal je de impedantie op moeten tellen. Bijvoorbeeld 2 speakers van 4 Ohm zorgen voor 4Ω + 4Ω = 8 Ohm. Ook kan er gekozen worden voor het parallel aansluiten, 2 luidsprekers van 8 Ohm welke zorgen voor (8Ωx8Ω)/(8Ω+8Ω)= 4 Ohm.
Zorg er dus voor dat de versterker de gecombineerde weerstand van de speakers die je aansluit aankan.
Afbeelding 1: Luidsprekers in serie op 1 uitgang
Afbeelding 2: Luidsprekers parallel op 1 uitgang
Afbeelding 3: Voorbeeld parallelschakeling
Versterker of speakers kopen?
Nu je dit gelezen hebt heb je hopelijk voldoende informatie om tot de aanschaf van een versterker of een setje speakers (of beide) over te gaan. Mocht je er nou toch niet helemaal uit komen of ben je niet geheel zeker van de combinatie, neem dan gerust contact met ons op. Onze productexperts kunnen jou uiteraard helpen en adviseren bij de aanschaf van een versterker, setjes speakers of beide natuurlijk.