Welke plafond speakers kan ik het best gebruiken?
Plafond speakers zijn een mooie uitkomst voor veel situaties. Doordat plafond speakers mooi weg zijn te werken in menig plafond, zijn de looks misschien wel het grootste voordeel van plafond speakers. In deze blog vertellen we je wat een plafond speaker precies is en leggen we je uit welke soorten plafond speakers er zijn. Tot slot vertellen we je waar je precies rekening mee moet houden als je erover denkt plafond speakers te gaan gebruiken.
Wat is een plafond speaker?
We vermoeden dat de term plafond speaker in principe al wel genoeg prijsgeeft. Toch is wat meer uitleg over deze term geen overbodige luxe. Plafond speakers worden voornamelijk gebruikt om muziek in een ruimte of meerdere verschillende ruimtes af te laten spelen. Vaak zijn deze speakers verdeeld over een ruimte die van geluid moet worden voorzien. Zowel in huis als bij kantoren of winkels wordt regelmatig gebruikgemaakt van plafond speakers.
Indien je een geluidssysteem wil installeren of het huidige systeem wil upgraden zijn plafond speakers perfect om in je keuken, badkamer of slaapkamer te installeren. Zo kun je op al deze plekken naar muziek luisteren zonder dat er grote duidelijk zichtbare speakers nodig zijn. Ook voor winkels, kantoren en zelfs horecagelegenheden zijn deze speakers een uitkomst. In elke ruimte zijn dit type speakers fraai weg te werken, zodat ze nauwelijks opvallen terwijl de ruimte toch wordt voorzien van mooie achtergrondmuziek.
Welke soorten plafondluidsprekers zijn er?
Uiteraard zijn er diverse soorten plafondluidsprekers beschikbaar. Onderstaand hebben wij de belangrijkste op een rijtje gezet:
- Actieve plafond speakers: Je zal de termen actief en passief vast al vaker tegen zijn gekomen op MaxiAxi.com. In het geval van een actieve plafond speaker is de benodigde versterker ingebouwd in 1 of meerdere speakers. Hierdoor heb je geen aparte versterker nodig.
- Passieve plafond speakers: Dit soort plafondluidsprekers moeten nog van versterking worden voorzien. Je zult daarom een bijpassende versterker moeten aanschaffen. Hierbij is het belangrijk om voor een versterker te kiezen die overweg kan met de weerstand die de speakers bieden. Daarnaast dien je rekening te houden met het wattage en de bekabeling die je nodig zal hebben om de plafondluidsprekers aan te sluiten.
- 100 volt plafond speakers: Hoewel deze speakers qua uiterlijk bijna identiek zijn aan de eerder genoemde passieve speakers is de werking toch echt heel anders. 100 volt plafond speakers worden gebruikt om een grote ruimte van veel speakers te voorzien. Zo worden 100 volt systemen bijvoorbeeld ingezet om winkelcentra, supermarkten en loodsen van geluid te voorzien. Indien je meer wil weten over 100 volt systemen raden we je aan de volgende blog eens te lezen: Alles wat je zou moeten weten over een 100 volt systeem
- Wifi inbouw speakers: We kunnen tegenwoordig gerust stellen dat vrijwel elk huishouden van een wifi netwerk is voorzien. Dit wifi netwerk biedt een aantal mooie kansen met betrekking tot inbouw speakers. Wifi inbouw speakers zijn namelijk te verbinden met het netwerk en vervolgens te bedienen met een app op je smartphone of tablet. Zo speel je muziek tegelijkertijd af in een of meerdere ruimtes zonder dat je de speakers fysiek met elkaar moet verbinden, dit gebeurt namelijk over het netwerk.
Belangrijke factoren van plafond speakers:
Plafond speakers zijn op basis van diverse factoren te onderscheiden. Om het voor jou overzichtelijk te houden hebben we een aantal belangrijke factoren op een rijtje gezet:
- Formaat: Plafond speakers zijn in diverse formaten te verkrijgen. Vaak is de globale indicator van het formaat van de speaker de diameter, deze wordt vaak in inches weergegeven. Belangrijk om te weten is dat hoe groter je speaker is hoe meer volume en lage tonen de speaker kan produceren. Heb je dus een speaker nodig die flink wat lucht in beweging zet? Kies dan voor een plafond speaker met een grote woofer, een woofer van 8 inch (20cm) is bijvoorbeeld een relatief grote inbouw speaker die dus voor flink wat geluid kan zorgen.
- Spatwaterdicht/weerbestendig: Een van de andere belangrijke factoren is of de speakers spatwaterdicht zijn. Als je de speakers bijvoorbeeld gebruikt in de badkamer is het noodzakelijk om een plafond speaker te hebben die spatwaterdicht is. Om er achter te komen of de door jou gekozen speaker waterdicht is moet je kijken naar de IP rating. Het eerste cijfer in een IP rating geeft de bescherming tegen stof aan, terwijl het tweede cijfer aangeeft hoe goed het beschermd is tegen vocht. Tevens is het belangrijk dat het gebruikte materiaal weerbestendig is. Doordat wij voornamelijk kunststof gebruiken, kunnen we stellen dat onze producten weerbestendig zijn.
- Vermogen: Een derde belangrijke factor is het vermogen. Hoe hoger het aantal watt, hoe luider de speaker het geluid weer kan geven. Zo geeft een plafond speaker een harder geluid bij 160W dan bij 100W.
Plafondluidsprekers met Bluetooth
Bluetooth is momenteel misschien wel de populairste methode om muziek af te spelen over speakers. Vandaar dat plafond speakers met Bluetooth tegenwoordig niet in het assortiment kunnen ontbreken. Vrijwel alle plafond speakers met Bluetooth zijn in set te verkrijgen. Meestal bestaat zo’n set uit 1 actieve speaker en 1 passieve speaker. De actieve speaker zorgt voor de versterking van de passieve speaker. Zo hoef je enkel 1 speaker op het lichtnet aan te sluiten, dat scheelt nogal in het aanleggen van de bekabeling. Let er bij plafondluidsprekers met Bluetooth dus wel op dat er een stopcontact in de buurt van de actieve speaker moet zijn.
Zie je het werken met actieve plafond speakers niet zo zitten, maar wil je toch Bluetooth connectiviteit? Dat is gelukkig ook mogelijk! Het beste kun je dan werken met passieve plafondluidsprekers en een versterker met Bluetooth. Je zult er wel op moeten letten dat het Bluetooth apparaat dat je wil verbinden in de buurt van deze versterker moet blijven. De connectie wordt namelijk gemaakt met de versterker.
Waar moet ik op letten bij het kiezen van plafond speakers?
Bij het maken van een keuze voor plafond speakers zijn er natuurlijk veel verschillende aspecten die je tegen elkaar af zal moeten wegen. Allereerst is het belangrijk te kijken naar het soort plafondluidspreker. Wil je bijvoorbeeld een centraal punt vanwaar je de speakers kan bedienen? Dan is de combinatie van een versterker met passieve plafond speakers erg geschikt. Wil je meerdere zones in je huis apart van elkaar kunnen bedienen? Dan zijn wifi speakers weer beter geschikt. Het is dus belangrijk om het een en ander tegen elkaar af te wegen om zo tot de juiste keuze te komen voor jouw situatie.
Tip: probeer je inbouw speakers eerst uit voordat je deze in gaat bouwen. Voor de installatie van inbouw speakers zal je een gat in je plafond moeten maken. Het zou dan natuurlijk zonde zijn als blijkt dat de door jou aangekochte speakers toch niet helemaal het gewenste resultaat geven. Houd er echter rekening mee dat het geluid van een inbouw speaker nog wel verbeterd zodra deze is ingebouwd, omdat hij dan in een klankkast speelt.
Welke versterker heb ik nodig voor mijn plafond speakers?
We hebben zojuist de verschillende soorten plafond speakers besproken. Voor zowel passieve als 100 volt speakers zal je nog een versterker nodig hebben. Het soort versterker dat je nodig hebt is afhankelijk van welk soort speaker je hebt en hoeveel je aan wil sluiten. In het geval van een passieve inbouw speaker dien je bijvoorbeeld te letten op de weerstand en het wattage. In de volgende blog wordt beschreven waar je in dit geval precies op moet letten: Welke versterker heb ik nodig voor mijn passieve speakers?
Bij 100 volt plafond speakers zijn er weer andere aandachtspunten van belang. Gelukkig hebben we ook over dit onderwerp al een uitgebreide blog geschreven. Deze blog lees je hier: Alles wat je zou moeten weten over een 100 volt systeem.
Plafond speakers kopen?
Hopelijk weet je na het lezen van deze tekst precies waar je rekening mee moet houden tijdens het maken van een keuze voor plafond speakers. Heb je toch nog wat hulp nodig of zit je met specifieke vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten. Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.