Wat is het verschil tussen optisch en coaxiaal digitaal?
In de wereld van audio- en videotechnologie zijn er verschillende manieren om digitale signalen over te brengen van een bron naar een ontvanger, namelijk optisch en coaxiaal digitaal. Een optische of coaxiaal digitale kabel gebruik je bijvoorbeeld om een home cinema set aan te sluiten op je televisie. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen optisch en coaxiaal digitaal.
Optisch (Toslink)
Een optische kabel wordt ook wel een Toslink-kabel genoemd. De tv's en bijvoorbeeld soundbars die tegenwoordig worden verkocht beschikken vrijwel allemaal over een optische aansluiting. In deze digitale audiokabel zit glasvezel, een heel dunne vezel, waar lichtsignalen door worden gestuurd. Die lichtsignalen brengen de digitale gegevens over. Aan de uiteinden van de kabel bevinden zich connectoren, die meestal een vierkante vorm hebben met een ronde pin. Een optische kabel gebruik je bijvoorbeeld bij de volgende situaties:
- Aansluiten van je geluidssysteem: Je kunt een optische kabel gebruiken om het geluidssysteem, zoals een soundbar of home cinema set, aan te sluiten op je televisie of een ander afspeelapparaat met een optische audio-uitgang.
- Verbinding maken met je gameconsole: Als je een gameconsole, zoals een PlayStation of Xbox met een optische audio-uitgang, hebt, kun je een optische kabel gebruiken om het geluid naar een compatibel audiosysteem over te brengen voor een verbeterde game-ervaring.
Coaxiaal digitaal
Een coaxiaal digitale kabel is simpelweg een variant van een optische audiokabel en maakt gebruik van een elektrisch signaal om digitale signalen over te brengen. Een coaxiaal digitale kabel bestaat uit een centrale geleider, meestal van koper, dat wordt omringd door een isolatielaag, een metalen afscherming en een buitenste isolatielaag.
Over het algemeen worden coaxiale digitale kabels gebruikt voor oudere apparatuur. Vanaf het begin van deze eeuw nam de productie van televisies met coax-aansluitingen af door de overgang naar digitale televisie. Hoewel sommige apparaten nog steeds sporadisch coax-aansluitingen hebben. Een coaxiaal digitale kabel ziet eruit als normale RCA-kabel en wordt voornamelijk gebruikt in de volgende situaties:
- Aansluiting van oudere audioapparatuur: Als je audioapparatuur met coaxiale digitale audio-uitgangen hebt, zoals oudere dvd-spelers, cd-spelers of audio-ontvangers, kun je een coaxiale kabel gebruiken om deze apparaten aan te sluiten op een compatibel audiosysteem.
- Verbinding met oudere televisies: Sommige televisies hebben nog coaxiale digitale audio-uitgangen. In dit geval kun je een coaxiale kabel gebruiken om het geluid van de televisie naar je geluidsinstallatie te sturen.
Zet digitale audio (coax / Toslink) om in analoge audio (RCA)
Tegenwoordig zijn er ook verschillende mogelijkheden om moeiteloos digitaal signaal om te zetten in analoge audio. Met de onderstaande audioconverter van Nedis transformeer je zonder problemen een digitaal signaal van bijvoorbeeld je tv, blu-ray speler, enzovoort naar een analoog signaal dat kan worden aangesloten op een versterker of receiver. De converter is uitgerust met zowel een RCA S/PDIF coaxiale ingang als een Toslink optische ingang, en biedt een RCA analoge stereo-uitgang.
De verschillen tussen een optische en coaxiaal digitale kabel
Allereerst hangt de keuze voor een optische of coaxiaal digitale kabel af van de beschikbare aansluitingen op je apparatuur. Toch heb je in bepaalde situaties een voorkeur voor het ene type kabel. Het eerste belangrijke verschil is de manier waarop de dataoverdracht plaatsvindt. Een optische kabel doet dat namelijk via glasvezel, terwijl dat bij coax digitaal middels een elektrisch signaal gaat. We zetten de overige verschillen in een opsomming, zodat je precies weet wat het verschil is tussen een optische en coaxiaal digitale kabel is.
Voordelen van optische kabels:
- Afstand: Het eerste verschil van optische kabels ten opzichte van coax digitale kabels is dat optische kabels gemakkelijk signalen over afstanden van zo’n tien á vijftien meter kunnen overbruggen zonder dat het ten koste gaat van je signaal. Heb je dus een aanzienlijk grote afstand die je moet overbruggen? Ga dan voor een optische kabel.
- Geen problemen met interferentie: Een voordeel van een optische kabel is dat ze niet gevoelig zijn voor een storing door elektronische apparaten, omdat ze lichtsignalen gebruiken in plaats van elektrische signalen. Met veel elektronische apparaten in de ruimte is het dus een aanrader om te kiezen voor een optische kabel.
Voordelen van coaxiaal digitale kabels:
- Minder gevoelig voor breuken: Coaxiale kabels zijn beter bestand tegen fysieke schade, doordat ze minder gevoelig voor breuken zijn. Als er een hoger risico is op beschadiging van de kabels, kan een coaxiale kabel de betere keuze zijn.
- Flexibiliteit: Een ander voordeel van een coaxiaal digitale kabel is dat je ze over het algemeen makkelijker kunt buigen om de kabels in de juiste positie te leggen. Optische kabels zijn over het algemeen wat ‘stugger’ en lastiger te buigen.
Is er een verschil in geluidskwaliteit?
Over het algemeen is er geen waarneembaar verschil in geluidskwaliteit tussen een optische en coaxiaal digitale kabel. Beide kabels transporteren digitale gegevens van de bron naar de ontvanger, waardoor er geen reden is om aanzienlijke verschillen in kwaliteit te verwachten. Er zijn echter wel kenners die suggereren dat er wel degelijk verschil in geluidskwaliteit is door de manier waarop de signalen worden overgedragen en de bandbreedte, maar dit is in ieder geval een heel miniem verschil. Als je echter twijfelt welke kabel de beste geluidskwaliteit levert, is het raadzaam om beide kabels uit te proberen en zelf een oordeel te vellen.
Optisch of coaxiaal digitaal?
Na het lezen van deze blog kun jij een keuze maken tussen een optische of coaxiaal digitale kabel maken. Bij het overbruggen van grotere afstanden en mogelijke kans op interferentie raden we je aan te kiezen voor een optische kabel. Coaxiale kabels kunnen handig zijn als je apparaten hebt met alleen coaxiale poorten of als flexibiliteit en duurzaamheid belangrijk zijn. Heb je vragen? Onze productspecialisten helpen je graag verder met al je vragen!