Wat is een woofer?
Een woofer is een belangrijk onderdeel in een luidspreker, want zonder een woofer krijg je simpelweg geen goede bass uit je luidsprekers. In deze blog gaan we dieper in op de definitie en werking van een woofer, zodat jij precies weet waarom dit onderdeel zo belangrijk is voor speakers.
Wat is een woofer precies?
Een woofer is een van de belangrijkste componenten in speakers en is bedoeld voor het produceren van de midden- en/of lage tonen. Een woofer wordt meestal gebruikt in combinatie met een tweeter, die is ontworpen om hoge frequenties of tonen te produceren. Een woofer heeft een grotere diameter dan een tweeter omdat hij meer lucht moet verplaatsen om de lagere frequenties te kunnen produceren. Hoe groter de diameter, hoe groter het bewegend oppervlak en hoe meer lucht hij dus in beweging kan zetten.
Hoe werkt een woofer?
Een woofer is voorzien van een spreekspoel, die is opgehangen in het magnetische veld dat wordt geproduceerd door een permanente magneet. Wanneer er een elektrische stroom door de spoel loopt, wordt er een elektromagnetisch veld opgewekt die de spreekspoel in beweging zet. Deze beweging wordt vervolgens overgebracht op de conus, die aan de spreekspoel bevestigd is. De conus is over het algemeen gemaakt van een stijf, maar licht materiaal zoals papier, kevlar of aluminium en is aan de rand van de luidspreker bevestigd. Wanneer de spreekspoel begint te bewegen, beweegt de conus ook in en uit, wat resulteert in drukgolven in de lucht die wij horen als geluid.
Wat is het verschil tussen woofers en subwoofers?
Zowel woofers als subwoofers zijn ontworpen om lage frequenties weer te geven, maar er zijn een aantal verschillen tussen beiden. Woofers zijn verantwoordelijk voor het weergeven van de lagere frequenties in het frequentiebereik van een luidsprekersysteem. Het frequentiebereik van woofers varieert, maar een woofer kan doorgaans frequenties weergeven van ongeveer 50 Hz tot 2000 Hz.
Subwoofers zijn ontworpen om de allerlaagste frequenties in het frequentiebereik van een luidsprekersysteem weer te geven. Een subwoofer kan deze lage frequenties krachtiger weergeven dan een woofer. Subwoofers worden vaak gebruikt in home cinema-systemen en in de professionele audiowereld voor livemuziek en concerten waar de weergave van lage frequenties zeer belangrijk is. Een subwoofer is vaak een grote kast, omdat hij buitengewoon veel lucht moet verzetten.
Veelvoorkomende formaten
Het woofer formaat is de diameter van de woofer. Met een grotere woofer zet je meer lucht in beweging. Vooral wanneer je een goede bass belangrijk vindt, is een grotere woofer dus aan te bevelen. We hebben de meestvoorkomende woofer formaten voor je op een rij gezet.
- 8 inch woofer: Een 8 inch woofer zorgt al voor een erg mooie klank in wat kleinere ruimtes. In een kleine mancave is een 8 inch woofer, met een diameter van 20 centimeter, vaak meer dan voldoende om de ruimte van goed geluid te voorzien zonder een écht dreunende bass.
- 10 inch woofer: Wil je net wat meer knallen in de kleinere ruimtes om er een ‘knallend’ feest van te maken? Dan is een 10 inch woofer vaak een ideaal formaat. De speakers zijn niet reusachtig, maar voldoende om er een mooi feest van te maken.
- 12 inch woofer: Een gezellig buurtfeest of familiefeest is perfect te houden met een speaker met een 12 inch woofer. De bass is beter dan met de eerdergenoemde inch formaten, waardoor je nóg meer mensen kan laten genieten van de uitstekende bass.
- 15 inch woofer: Om een écht knallend feest te organiseren met een groep mensen heb je een 15 inch woofer nodig. Met bijvoorbeeld twee speakers met beide een 15 inch woofer pak je flink uit en organiseer je een geweldig feest, waar je de bass hoort én voelt.
Aandachtspunten om op te letten
Een woofer vind je in allerlei soorten en maten, maar wat is nu precies het verschil tussen bepaalde modellen? Er zijn bijvoorbeeld meerdere woofers van 12 inch, maar de ene woofer is een stuk duurder dan de andere woofer. De prijs wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald, die we hieronder voor je hebben opgesomd.
- Vermogen: Het vermogen van de woofer bepaalt hoe hard hij kan spelen voordat hij vervormt. Zorg ervoor dat de versterker die je gebruikt voldoende vermogen levert om de woofer goed te kunnen aansturen. Kijk daarom goed hoeveel vermogen je woofer aan kan.
- Impedantie: Zorg ervoor dat de impedantie van de woofer overeenkomt met de minimale impedantie van de versterker die je gebruikt. De impedantie van woofers zijn niet altijd hetzelfde, waardoor de prijs van het ene model hoger kan liggen dan van een andere woofer.
- Bouwkwaliteit: De materialen waarvan de woofer is gemaakt, zoals de conus, de spreekspoel en de ophanging, hebben invloed op de geluidskwaliteit. Materialen zoals kevlar en glasvezel zijn vaak sterker en duurzamer dan papier of polypropyleen. De prijs wordt daarom ook bepaald door de materialen en de bouwkwaliteit van de woofer.
Wees voorzichtig met de woofer van je speaker
Regelmatig horen we van klanten dat hun speaker niet goed meer klinkt. In de meeste gevallen komt dit doordat de speaker is opgeblazen. Over het algemeen is de woofer dan beschadigd door onkundig gebruik en niet meer te herstellen. In ons eerder geschreven blog en de onderstaande video lees je alles over opgeblazen speakers.
Hoor én voel de muziek
Na het lezen van deze blog weet je alles over een (sub)woofer, van de werking tot de aandachtspunten om rekening mee te houden. Wil je advies over het kopen van een (sub)woofer of heb je andere vragen? Onze productspecialisten van de klantenservice staan je graag te woord.