Ukelele akkoorden: hulp van MaxiAxi!

Ukelele akkoorden: hulp van MaxiAxi!

Ukelele akkoorden zijn een belangrijk onderdeel van het ukelele spelen. Door de basis ukelele akkoorden te beheersen kan je al snel veel populaire nummers spelen. In deze blog helpen we je met het leren van de basis ukelele akkoorden zodat jij binnenkort de leukste nummers op je ukelele kan spelen.

Introductie: ukelele akkoorden

Als je net begint met het spelen gitaar of ukelele kan het moeilijk zijn om de akkoorden onder de knie te krijgen. Het is belangrijk om een aantal verschillende akkoorden goed te leren. Op die manier kun je verschillende liedjes leren spelen en oefenen met akkoord wisselingen in nummers. 

Een akkoord ontstaat wanneer je drie of meer verschillende tonen tegelijk laat klinken zodat deze als een muzikaal geheel klinken. Een akkoord kan ook uit meer dan drie verschillende noten bestaan, de enige voorwaarde is dat het als een muzikaal geheel moet blijven klinken. Hierdoor zijn er enorm veel verschillende akkoorden. Gelukkig heb je slechts een klein aantal ukelele akkoorden nodig om al een flinke hoeveelheid nummers te kunnen spelen.

Ukelele akkoorden: de basis

Een ukelele akkoord krijg je dus wanneer er meerdere tonen tegelijk klinken. Maar eerst leggen we uit hoe je überhaupt een toon laat klinken op een ukelele. De ukelele beschikt over verschillende horizontale strepen die de hals opdelen in vlakken, dit noemen we frets. Door je vinger in het midden van een fret te plaatsen en een snaar op dit punt in te drukken, verkort je de lengte van de snaar. Doordat de snaar wordt verkort wordt de noot hoger. Hoe dichter de fret bij de klankkast zit, hoe hoger de noot zal klinken. 

Nu is het zaak om de snaar op meerdere frets in te drukken waardoor samen een muzikaal geheel ontstaat. Ook wel een ukelele akkoord genoemd. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je in de volgende alinea.

Makkelijke ukelele akkoorden

Het eerste wat je moet weten, zijn een aantal basisakkoorden. Een ukelele akkoord wordt meestal als basis akkoord gezien wanneer het een "open akkoord" is. Dat wil zeggen dat je een of meerdere snaren niet hoeft in te drukken om toch een akkoord te spelen. De meest gebruikte basis ukelele akkoorden zijn C, F, G en Am. Als je deze akkoorden goed beheerst, kun je al heel wat populaire liedjes spelen. 
Een aantal andere makkelijke ukelele akkoorden zijn de Gm, A, D en Dm. Om al deze akkoorden overzichtelijk te maken geven we ze posities in de onderstaande afbeelding weer. 

Ukelele akkoorden schema C, F, G, Am, Gm, A, D, Dm

Er zijn een aantal dingen belangrijk om te weten voordat je het bovenstaande ukelele akkoordenschema goed kan begrijpen:

  • Het cijfer 1 staat voor de plaatsing van je wijsvinger, 2 je middelvinger en 3 je ringvinger.
  • De ‘O’ bovenaan in het schema betekent dat de snaar wel aangeslagen moet worden, maar niet ingedrukt hoeft te worden.
  • De horizontale dikke lijn bovenaan in het akkoorden schema is de brug van de gitaar.
  • De meest linkse verticale lijn is de dikste (G) snaar (laag) en de meest rechtse lijn is de A snaar.

Ukelele akkoorden: hoe je ze kunt gebruiken in een liedje

Als je eenmaal een aantal akkoorden kent, is het tijd om ze toe te passen in een liedje. Vaak is de volgorde waarin de akkoorden in een nummer worden gespeeld wisselend. Daarnaast zijn er diverse slagpatronen waarin de akkoorden worden aangeslagen. Je kan er in het begin voor kiezen om de ukelele akkoorden minder vaak aan te slaan wanneer je een nummer speelt. Dat maakt het makkelijker om de vingerzetting te wijzigen naar het volgende ukelele akkoord, omdat je hiervoor iets meer tijd hebt. Vervolgens bouw je dit op door steeds meer mee te doen met het eigenlijke slagpatroon totdat je het hele nummer onder de knie hebt.

Tips bij het leren van ukelele akkoorden

Om ukelele akkoorden goed te leren spelen zal je dus moeten oefenen. Er zijn echter nog wel een paar kleine tips die je helpen met het spelen:

  • Tijdens het spelen van ukelele akkoorden is het goed om je pols te ontspannen. Dit maakt het positioneren van je vingers makkelijker en voorkomt ook klachten bij langdurig spelen.
  • Zorg ervoor dat je relatief korte nagels hebt. Dit is belangrijk, omdat je anders je vingers niet goed recht op de frets kunt positioneren.
  • Oefen regelmatig, voor het spelen van de akkoorden moet je namelijk eelt opbouwen op je vingertoppen waarmee je de snaren op de fret duwt. Aan het begin kan het spelen dus ook nog best een beetje zeer doen aan je vingers. Maar door dagelijks een aantal minuten te oefenen bouw je eelt op en voel je na verloop van tijd geen pijntjes meer.

Ukelele akkoorden spelen 

Na het lezen van deze blog weet jij hoe je de meeste basis ukelele akkoorden moet spelen. Uiteraard is het goed spelen van ukelele akkoorden niet direct gemakkelijk. Het is erg belangrijk dat je veel oefent om de ukelele akkoorden echt goed te kunnen spelen. Kies daarbij vooral voor nummers die je zelf leuk vindt, hierdoor heb je veel lol tijdens het oefenen en gaat het allemaal een stuk makkelijker.

Gerelateerde producten

Chatten