Stappenplan voor een kersverse DJ
Alle grote DJ helden zoals Tiësto, Hardwell, Armin van Buuren en Afrojack zijn ooit op hun zolderkamertje begonnen om hun eerste plaatjes in elkaar te mixen. Hoe vet zou het zijn om hetzelfde pad te bewandelen?! Hoe jij misschien ook die droom werkelijkheid kunt laten worden leggen wij je hieronder stap voor stap uit!
1. Je apparatuur
De basis is natuurlijk goede apparatuur. Een goede basis is bijvoorbeeld een set speakers, een versterker en een mixer uiteraard aangevuld met een muziekspeler zoals een cd-speler of laptop. Bij de laptop zou je later nog een controller kunnen kopen. De techniek is tegenwoordig zo ver dat de mogelijkheden hiermee gigantisch groot zijn.
Verder heb je natuurlijk muziek nodig. Die zal je ongetwijfeld al hebben maar hou er rekening mee dat dit steeds belangrijker gaat worden naarmate je professioneler wordt.
Het is om te beginnen helemaal niet belangrijk om direct de allerduurste apparatuur te kopen. Dat kan altijd nog wanneer je na een aantal jaren nog steeds plezier hebt in het draaien.
Het is wel handig om er rekening mee te houden dat je apparatuur makkelijk te vervoeren is wanneer je gevraagd wordt om op een feestje te draaien. Een flightcase is daarvoor heel erg handig maar ook die zou je, om in eerste instantie kosten te besparen, pas later kunnen aanschaffen.
Wanneer je trouwens ook een MIDI controller aanschaft is het goed om te weten dat er talloze tutorials op internet te vinden zijn waarmee je het apparaat en de software optimaal leert gebruiken.
2. Met de muziek aan het werk
Goed muziek leren mixen is natuurlijk ontzettend belangrijk. Muziek mixen kun je vrij snel leren maar vervolgens kun je het jezelf steeds moeilijker maken. Wanneer je op feestjes draait kun je in eerste instantie bijvoorbeeld ook zelf thuis je mix opnemen. Wanneer je het echt goed onder de knie hebt kun je dit live gaan doen. Het belangrijkste is dat je publiek een leuke avond heeft, er geen stiltes zijn tussen de tracks en de dansvloer gevuld blijft.
Het is heel belangrijk om de intro’s en outro’s goed te leren kennen want alleen op die manier kun je muziek goed mixen.
Een andere goede tip voor de beginnende DJ is om het jezelf niet te moeilijk te maken. Mix alleen tracks in elkaar die maximaal 3 BPM (beats per minute) verschillen. Naarmate je dit goed onder de knie hebt kun je het jezelf steeds moeilijker maken.
Uiteraard is het van belang dat je na verloop van tijd een beetje brede muziekkennis ontwikkeld zodat je niet met je mond vol tanden staat wanneer je verzoekjes krijgt. Probeer dus ook een beetje buiten je eigen muzieksmaak te kijken.
3. Heb geduld en blijf jezelf ontwikkelen
Verwacht niet dat je binnen een jaar al in de grootste discotheken staat. Zoiets heeft tijd nodig. Altijd geduld en vertrouwen houden en hard blijven werken, dat is het devies.
Mixen is zoals gezegd een heel belangrijk deel van het vak maar om vervolgens echt goed te worden moet je bijvoorbeeld ook het publiek kunnen aanvoelen en een ontzettend grote kennis op het gebied van muziek ontwikkelen. Hierdoor weet je bijvoorbeeld ook welke muziek wel en niet goed aanslaat bij bepaalde gelegenheden.
Het is goed om een DJ te kiezen die je bewonderd. Kijk vervolgens goed hoe hij (of zij natuurlijk) aanpakt. In elke zin van het woord. Hoe zit bijvoorbeeld zijn mix in elkaar en hoe gaat ‘ie met het publiek om. Dit “voorbeeld” hoeft niet eens per se DJ Tiësto of Afrojack te zijn. Dat kan ook een DJ zijn uit je locale discotheek. Het grote voordeel daarvan is dat je wellicht met hem in contact kunt komen. Dat is natuurlijk helemaal handig om de kunsten van het vak te leren.
Naarmate je beter wordt gaan mensen ook meer van je verwachten. Hou daarom altijd de laatste muziektrends in de gaten zodat je op de weet waar je over praat. Volg bijvoorbeeld bekende DJ’s op Twitter en check regelmatig websites en blogs.
4. Krijg fans!
Om echt goed te worden heb je ervaring nodig. De beste methode daarvoor is niet af en toe op een feestje te draaien maar op een regelmatige basis. Bijvoorbeeld elk weekend in je lokale discotheek. Op die manier kun je echt “vlieguren” maken. Vraag hier in het begin niet te veel (of misschien zelfs helemaal geen) geld voor. Je moet eerst ervaring opdoen. Het grote geld stroomt vanzelf binnen wanneer je maar goed genoeg wordt!
Het is belangrijk om altijd je publiek te kennen. Het beste is om je hier vooraf al in te verdiepen. Je kunt dat natuurlijk vragen aan mensen (de eigenaar, bezoekers enz.) of bijvoorbeeld de discotheek gewoon eens bezoeken voordat je er zelf gaat draaien. Dat neemt ook een beetje druk bij jezelf weg omdat je de locatie al kent.
Houd goed in de gaten dat je altijd blijft draaien naar je publiek. Wees dus vooral voorzichtig met verzoekjes en draai deze niet als de rest van je publiek hier waarschijnlijk niet op zit te wachten.
Nog een tip.. Je kunt een super vette mix opnemen en opsturen naar bijvoorbeeld radiostations, discotheken, producers en andere geïnteresseerden. Wie niet waagt…
Maak reclame voor jezelf. Bouw een website. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten, als je maar op zijn minst online actief bent en je website er goed uit ziet. Denk ook aan een facebook pagina en een twitter account. Hierop moet je wel actief zijn. Deel leuke informatie met je fans!
Ook offline kun je reclame maken. Zorg dat je altijd visitekaartjes bij je hebt en regel dat je naam op posters komt wanneer je ergens draait. Je naam moet bekend worden.
De volgende stap is het zelf produceren van muziek. Je kunt als basis het werk van anderen gebruiken maar probeer hier steeds meer je eigen muziek mee te maken. Wanneer je vette eigen muziek maakt kan het allemaal ineens erg snel gaan.
5. Tijd voor de grote doorbraak
Denk erom dat je uitstraling belangrijk is on stage. Probeer op een positieve manier op te vallen maar weet ook wanneer de muziek z’n werk moet doen en je beter even op de achtergrond kunt blijven.
Het is belangrijk om altijd professioneel te zijn. Dus netjes op tijd komen en goed voorbereid. Je muziek vergeten is bijvoorbeeld een doodzonde. Geef altijd de volle 100%. Blijf ook altijd professioneel en netjes tegenover je publiek ondanks het feit dat die vaak voor een groot gedeelte bestaat uit mensen die de nodige drank op hebben.
Wanneer de feesten steeds groter worden en de inkomsten hoger kun je eraan gaan denken om je apparatuur te gaan upgraden.
We eindigen met het aller belangrijkste punt. Zorg dat je altijd plezier hebt in wat je doet! Anders ga je het nooit redden is deze wereld. Wanneer je maar altijd lol hebt in wat je doet komt de beloning vanzelf.