Een podcast maken in 7 stappen!
In deze blog leer je hoe je zelf een podcast kunt maken. We helpen je bij de voorbereidingen en geven talloze tips om een goede podcast te maken. Na het lezen van dit blog kun je direct en erg laagdrempelig van start met het maken van je eigen podcast.
Hoe maak je een podcast? Volg ons stappenplan:
Stap 1: Bedenk een onderwerp
Als eerste stap moet je bepalen waarover jij een podcast wilt maken. Het mag letterlijk overal over gaan, van je hobby’s tot het actuele nieuws. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de moordende concurrentie. Om een voorbeeld te geven: er is nooit één podcast over een onderwerp, maar wel tientallen. Het is vooral belangrijk dat je een onderwerp kiest waar jij helemaal van de op de hoogte bent, zodat jij je kunt onderscheiden met de informatie die je de luisteraars meedeelt.
Stap 2: Een plan maken voor je podcast
Bij deze stap hoort het schrijven van een script. Maak een script met de onderwerpen en schrijf verder enkel kernwoorden op. Het is namelijk niet de bedoeling dat je gaat voorlezen. Belangrijke vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn onder andere: Wat is het verhaal dat ik wil vertellen? Wat is mijn doel, wat wil ik bereiken? Wat is mijn doelgroep, wie wil ik bereiken? Vervolgens ga je aan de slag met je draaiboek waarin je de verschillende afleveringen uitschrijft. Welke onderwerpen ga je per aflevering behandelen? Tip: Zorg voor een logische opbouw en een duidelijk begin en eind van elke aflevering.
Stap 3: Zorg dat je alle materialen voor een podcast in huis hebt
De derde stap is het in huis halen van alle benodigde materialen, zoals een podcast microfoon en koptelefoon. Met een podcast microfoon weet je zeker dat je opname de beste geluidskwaliteit heeft. Met een koptelefoon hoor je direct hoe je klinkt, zodat je na het opnemen van je podcast niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Afhankelijk van je microfoon moet je kijken of je een audio-interface nodig hebt. Bij een XLR microfoon heb je een mengpaneel met USB of interface nodig. Bij een USB microfoon is dit een stuk gemakkelijker, omdat deze rechtstreeks aan kunt sluiten op je computer.
Stap 4: Zet je apparatuur en setting klaar
Als vierde stap zet je alle apparatuur en de setting klaar, zodat je op-en-top voorbereid aan de opname kunt beginnen. Uiteraard is het altijd goed om voorafgaand een uitgebreide test te doen. Zorg er daarom voor dat de podcast microfoons goed zijn aangesloten, het geluid de juiste kwaliteit heeft en dat de aflevering wordt opgenomen.
Stap 5: Opnemen maar!
Vervolgens kun je eindelijk beginnen met het opnemen van je podcast. Klik op de opnameknop en praten maar.
Stap 6: Het bewerken
Na afloop komt misschien wel het moeilijkste gedeelte van het maken van een podcast. Je moet je opname klaarmaken voor de luisteraar met een van de vele bewerkingprogramma’s. Je kunt bijvoorbeeld met Audacity of Garageband versprekingen, kuchjes of achtergrondgeluiden verwijderen waardoor je opname professioneler klinkt. Daarnaast kan het ook heel nuttig zijn om stukjes van het verhaal, die afdwalen van het hoofdverhaal, weg te knippen. Op die manier kun je de aandacht van de luisteraar veel beter vasthouden en blijft het boeiend. Durf fragmenten weg te gooien.
Stap 7: Deel je podcast
De laatste stap is het online publiceren van je podcast. Zorg dat jouw podcast door zoveel mogelijk mensen te luisteren is. Een precieze uitleg van het hosten en verspreiden lees je verderop in de tekst.
Podcast tips voor de perfecte uitzending
Nu je weet hoe je een podcast maakt, is het ook goed om te weten waar je op moet letten. We hebben de belangrijkste podcast tips bij het produceren van een uitzending voor je op een rijtje gezet.
- Het kan erg goed zijn om een plopkap of popfilter te gebruiken bij het opnemen omdat je hiermee bijgeluiden bij spraak vermindert. Bepaalde klanken zoals de P en S kunnen heel hard binnen komen bij een podcast microfoon, maar met een plopkap of popfilter verminder je dit.
- Let vooraf goed op achtergrondgeluiden. Het tikken van een klok kan bijvoorbeeld achteraf heel irritant zijn.
- Zorg dat er geen mensen onverwacht kunnen binnenlopen en je opname verstoren.
- Spreek rustig en verstaanbaar.
- Als er tijdens de opname iets fout gaat, is het slim om het tijdstip te noteren zodat je dit later tijdens de nabewerking snel terug kunt vinden.
- Maak je podcast herkenbaar met een intro en outro.
Het hosten en verspreiden van je podcast
Voor het online publiceren zijn er allerlei verschillende apps. We hebben drie vrij laagdrempelige services voor je op een rij gezet.
- Podbean
- Libsyn
- Anchor
Voor Libsyn betaal je $5 per maand en de andere twee zijn gratis. De functionaliteiten verschillen iets, maar in de basis zijn ze alle drie geschikt om eenvoudig je podcast te hosten. Vervolgens moet je natuurlijk zorgen dat je in de populaire apps komt! Ook deze hebben we voor je opgesomd.
- Apple Podcasts (iOS)
- Google Podcasts (Android)
- Spotify (iOS en Android)
- Podbean (iOS en Android)
- Podimo (iOS en Android)
De bovenstaande hostingpartijen hebben vaak automatische koppelingen zodat je eenvoudig vindbaar kunt worden in deze apps.
Podcast maken voor dummies
Met behulp van dit blog is een podcast maken zelfs voor dummies eenvoudig. Je hebt alle informatie kunnen lezen die dummies nodig hebben voor het maken van een podcast. Heb je vragen over het benodigde materiaal? Onze productspecialisten helpen je graag verder.