DJ worden, waar moet je beginnen?
Wil jij DJ worden? Wanneer jij aan het begin staat van je DJ-carrière is het misschien nog lastig in te schatten wat er allemaal nodig is om DJ te worden. In deze blog geven we je een aantal tips zodat jij weet wat er allemaal nodig is om DJ te worden. Hierbij leggen we natuurlijk voornamelijk de focus op DJ gear voor beginners.
DJ worden, hoe begin je?
Alle begin is moeilijk, zo ook het beginnen als DJ. Het is daarom goed om vooraf te weten hoe je moet beginnen. Allereerst heb je natuurlijk een DJ set nodig. Het belangrijkste onderdeel van een DJ set is de DJ controller. Als startende DJ is het misschien handig te beginnen met een relatief simpele controller. Deze zitten niet bomvol met functies die je in eerste instantie toch niet of nauwelijks zal gebruiken, waardoor je de basis beter en gemakkelijker leert. Naast een controller zal je een koptelefoon nodig hebben zodat je nummers vooraf kan beluisteren en het tempo kan matchen. Tot slot heb je nog speakers nodig om de muziek vervolgens op af te spelen. Voor het oefenen wordt vaak gebruikgemaakt van een paar studio monitors.
Nadat je de apparatuur in huis hebt moet je het werken met de DJ apparatuur onder de knie krijgen. Er zijn diverse manieren waarop je dit kan doen. Je kan bijvoorbeeld DJ lessen gaan volgen. Het voordeel hiervan is dat een leraar ervoor zorgt dat je eerst de basis goed onder de knie krijgt. Daarnaast kunnen leraren je van feedback voorzien zodat jij goed weet waar je nog op moet oefenen.
Een andere manier om het DJ'en te leren is door online cursussen of lessen te volgen. Websites zoals YouTube staan vol met uitlegvideo’s over verschillende DJ controllers en tips en tricks van DJ’s. Er zijn daarnaast genoeg aanbieders van online cursussen. Met deze online cursussen en uitlegvideo’s kan je het als DJ een heel eind schoppen. Het is echter wel van belang om feedback te vragen van anderen, denk hierbij aan andere DJ’s of mensen uit het publiek. Zo weet jij wat je nog moet verbeteren om net zo goed als de top te worden.
Eerste feestjes
Wanneer je eenmaal thuis geoefend hebt en het DJ'en een beetje denkt te beheersen zal je snel zin krijgen om op wat kleinere feestjes op te treden. Maar wat heb je nodig om die feestjes tot een succes te kunnen maken?
We gaan er even vanuit dat je al voorzien bent van een DJ controller waarbij het niet uitmaakt of je een simpele of hele uitgebreide controller hebt. Ook met een DJ controller voor beginners kan je de eerste kleine feestjes prima draaien. Of je speakers geschikt zijn, hangt een beetje af van de locatie en het aantal mensen op het feestje. Houd er rekening mee dat je speakers op je slaapkamer misschien heel hard kunnen klinken, maar dat het geluid in een grotere ruimte toch snel minder luid is. Daarnaast geldt: hoe meer mensen, hoe meer lawaai. Je speakers moeten qua volume natuurlijk wel boven dit lawaai uit kunnen komen. Denk jij dat de monitor speakers die in je home studio of slaapkamer staan niet zullen volstaan? Kijk dan eens naar een complete geluidsinstallatie, de meeste instapmodellen zijn namelijk uitermate geschikt voor kleinere feestjes.
Het geluid is in eerste instantie natuurlijk het belangrijkste, maar het is tijdens je eerste shows ook leuk een showelement in de vorm van discoverlichting toe te voegen. Goede verlichting geeft natuurlijk een extra dimensie aan de sfeer. Een kleine lichtset kan de gemiddelde woonkamer al omtoveren tot een heuse discotheek. Neem bijvoorbeeld een Jelly Ball, Partybar en een rookmachine en je hebt genoeg om een superleuke show neer te zetten.
Grotere feestjes
Heb je er al wat kleinere feestjes opzitten en ben je wel toe aan de volgende stap? Dan is het belangrijk om even stil te staan bij wat daarvoor nodig is. Een DJ controller met meer functies is uiteraard welkom, maar misschien niet het meest noodzakelijk als je goed uit de voeten kan met een basismodel. Het is voor grotere feesten echter wel belangrijk over een geluidsinstallatie te beschikken die volstaat. Daarbij zijn een aantal dingen gebruikelijk:
- Geluidsinstallatie aanschaffen: Het meest voor de hand liggend is het aanschaffen van een complete geluidsinstallatie. Het nadeel is hierbij wel dat je ineens best een investering moet doen, maar bedenk wel dat je deze investering in principe met de tijd terugverdient. Wanneer je een geluidsinstallatie gaat kopen moet je jezelf natuurlijk afvragen voor hoeveel mensen je gaat draaien en welke installatie daarvoor geschikt is. Het is overigens slim om wat ‘ruimte’ over te houden door een installatie te kopen die zwaarder is dan je eigenlijk nodig hebt. Het voordeel is dat je de installatie niet telkens maximaal belast en dat komt de levensduur ten goede. Tevens heb je nog wat ‘over’ mocht het een keer nodig zijn.
- Geluidsinstallatie huren: Een alternatief voor het kopen van een geluidsinstallatie is om telkens een geluidsinstallatie te huren. Bedenk wel dat als je dit vaak doet, je al snel meer geld kwijt bent dan wanneer je een geluidsinstallatie koopt. Voor een eenmalig optreden kan het best interessant zijn, maar als je van plan om vaker te gaan draaien, dan is huren al snel een dure optie.
- Combinatie: Zoals bij het kopje ‘geluidsinstallatie aanschaffen’ vermeld, is het goed om een installatie te nemen die wat zwaarder is dan je eigenlijk nodig hebt. Toch kan het natuurlijk gebeuren dat je gevraagd wordt om te draaien op een groot feest waarbij je installatie niet voldoende zal zijn. In dit geval kan je je huidige installatie natuurlijk uitbreiden door er een installatie bij te huren. Wanneer dit eenmalig is dan is dit de meest interessante optie. Komt het vaker voor? Dan ben je gewoon goed bezig en wordt het tijd om je geluidsinstallatie te upgraden of om gewoon een andere en zwaardere installatie aan te schaffen.
Wat voor programma's gebruiken DJ's?
De tijd van CD spelers en een relatief eenvoudige mixer is in de huidige tijd wel voorbij. Vrijwel alle DJ’s draaien met behulp van software. Deze software maakt het allereerst mogelijk alle nummers digitaal op te slaan en te sorteren. Dat is natuurlijk erg handig voor lange setlists en de vele verzoeknummers die je als DJ krijgt. Daarnaast zijn er vaak handige features in de software ingebouwd. Zo kan je bijvoorbeeld nummers op tempo sorteren zodat de overgangen vloeiend zijn. Elke DJ gebruikt weer andere software, zo ook de grote namen. Welke software een DJ gebruikt, hangt vaak af van de controller die hij of zij gebruikt omdat de software en de controller natuurlijk wel naadloos samen dienen te werken. Vaak zijn er dus softwarepakketten die simpelweg het beste werken met een soort/merk controller. Controllers die geleverd worden met programma's zoals DJUCED, Serato DJ, Traktor en Virtual DJ zijn in ieder geval een goed startpunt. Vrijwel alle programma’s lijken erg veel op elkaar, waardoor de overstap naar een duurder softwarepakket, dat door de echte professionals wordt gebruikt, gelukkig goed te overzien is.
Is DJ worden moeilijk?
Wij denken dat iedereen DJ kan worden, het vergt echter wel wat oefening voordat je er echt bent. Het DJ'en zelf is geen hogere wiskunde, maar je zult er flink wat tijd in moeten steken als je de kneepjes van het vak wil leren. Zelfs wanneer je het DJ'en in je slaapkamer onder controle lijkt te hebben zal je merken dat je eerste optredens toch even een hele andere tak van sport zijn. Maar zolang jij de passie hebt voor het DJ'en kom je er wel!