Wat is het belang van toerental bij platenspelers? Dit moet je weten!

Platenspelers staan bekend om het naar boven brengen van nostalgische gevoelens en warme klanken. Maar ze kunnen ook vragen oproepen. Twee veelvoorkomende vragen zijn: wat is het belang van het toerental bij vinyl spelers? En welk toerental hoort bij mijn platen? In deze blog leggen we het stap voor stap uit. Lees snel verder en kom erachter waar je op moet letten om de beste geluidskwaliteit uit je platenspeler te halen!
Hoe werkt een platenspeler?
Om te beginnen leggen we kort uit hoe een vinyl speler werkt. De platenspeler heeft een draaiend plateau, hierop leg je een vinylplaat met groeven (de muziek staat als het ware in de groeven van het vinyl gegraveerd). Het plateau kun je vaak in verschillende snelheden laten ronddraaien, ofwel meer of minder toeren laten draaien. De platenspelernaald plaats je in de groeven van het vinyl en doordat de vinylplaat ronddraait op het draaiende plateau beweegt de naald zich door de groeven van het vinyl. Tijdens het afspelen raakt de naald deze oneffenheden steeds, wat ervoor zorgt dat de naald trilt. Deze trillingen worden omgezet in elektrische signalen, die signalen worden vervolgens versterkt en omgezet in geluid.
Wat betekent het toerental op een platenspeler?
Het is van belang dat je platenspeler in het toerental kan draaien waarop je platen moeten worden afgespeeld. Per plaat verschilt namelijk het toerental dat nodig is om je platen goed af te kunnen spelen. Het toerental zegt iets over het aantal keer dat het plateau van de vinyl speler (en dus de plaat) in één minuut ronddraait. De snelheid waarmee het plateau draait wordt uitgedrukt in rpm (rotaties per minuut). Voornamelijk de afspeelsnelheden 33 en 45 rpm zijn van groot belang bij het juist afspelen van muziek op een platenspeler.
Waarom zijn er verschillende afspeelsnelheden op een platenspeler?
Om de verschillende afspeelsnelheden te verklaren duiken we in de geschiedenis van de vinyl speler. In 1877 vond de beroemde uitvinder Thomas Edison de fonograaf uit, de voorloper van de platenspeler. De fonograaf werkte niet op de platte platen die we tegenwoordig kennen, maar op grote onhandige cilinders. Kort na de fonograaf werd de grammofoon uitgevonden, deze werkt op de platte schijven (vinylplaten) die we nu kennen. De grammofoon werd in korte tijd erg populair, dit kwam doordat de platte schijven veel makkelijker te produceren en distribueren waren.
In het begin van de 20ste eeuw kwamen de eerste grammofoonplaten op de markt, deze platen hadden een afspeelsnelheid van 78rpm. Later, in 1948 werden door de snelle technologische ontwikkelingen de snelheden 33 rpm en 45 rpm geïntroduceerd. Deze nieuwe snelheden verbeterden de geluidskwaliteit en zorgden voor een langere speeltijd. Bovendien waren deze platen kleiner en dus goedkoper te produceren dan platen van 78 rpm. Deze ontwikkelingen zorgden dus voor een grote verandering in de geschiedenis van de platenspeler. Hieronder leggen we de afspeelsnelheden kort uit:
- Platenspeler 33 toeren: wordt meestal gebruikt voor albums, dit komt doordat 33rpm platen over een langere speeltijd beschikken.
- Platenspeler 44 toeren: deze afspeelsnelheid biedt een kortere speelduur, maar wel de beste kwaliteit geluid. Een snelheid van 44rpm wordt daarom vooral gebruikt voor singles. Singels zijn vaak van kleiner formaat dan platen van 33rpm.
- Platenspeler 78 toeren: een afspeelsnelheid van 78rpm werd gebruikt op de voorloper van de vinylspeler, de grammofoonspeler.

Welke snelheid moet ik op mijn platenspeler kiezen?
Het toerental stel je in op basis van de platen die je wilt afspelen. Vaak vind je het juiste toerental achter op de plaat. Op sommige vinyl spelers kun je een instelling vinden voor 78 toeren, deze snelheid is nodig voor platen die erg oud zijn (rond 1900) en komt nauwelijks meer voor. De toeren die verreweg het meest voorkomen zijn 33 en 45 toeren.
Weet je nog niet op welke snelheid je de plaat moet afspelen? Dan kies je gewoon een toerental en dan hoor je snel genoeg of de plaat klinkt zoals het hoort. Gelukkig leidt het selecteren van een verkeerde afspeelsnelheid niet tot een defect. Het resulteert enkel in een afwijkende geluidsweergave. Experimenteren met de afspeelsnelheid brengt dus verder geen extra risico’s met zich mee.
Tip: Naast de juiste toeren is het onderhouden van platenspelers erg belangrijk. Waarom het onderhoud belangrijk is en hoe je dit kunt doen lees je in de blog: onderhoud platenspeler.
Vind jouw ideale platenspeler
Na het lezen van deze blog weet je precies welk toerental je moet kiezen om het beste geluid uit je platenspeler te krijgen. Ben je op zoek naar een nieuwe platenspeler? Een platenspeler kopen doe je bij MaxiAxi.com. Heb je toch nog vragen over een platenspeler? Neem dan contact op met onze productspecialisten, zij helpen je graag verder!